Saltmannen Hans Nilsen Hauge - han forandret Norge

Saltmannen Hans Nilsen Hauge - han forandret Norge

Sang og musikkåseri av Ivar Skippervold. Bente Lysgård Jørgensen deltar med sang. Onsdag 20. oktober kl 19.00 på Fredheim menighetshus. Gratis inngang. Enkel servering.

Bilde

Ivar Skippervold er prest, musiker og forfatter. Boka «Saltmannen – Hans Nielsen Hauge – han forandret Norge» kom i mars, og det gjorde også en CD med ti nyskrevne sanger om Hauge.

Hans Nielsen Hauge beskrives gjerne som forkynneren, forfatteren, industribyggeren, boktrykkeren, vandreren, opprøreren, eller gründeren, og det er skrevet en rekke bøker om den mangfoldige mannen. Mange av disse har i år kommet i nytt opplag med små redigeringer. Den eldre generasjonen lærte om Hauge på skolen, dagens småbarnsforeldre lærte noe, men barna i dagens skole har lært lite eller ingen ting. Da Skippervold ville skrive bok om Hauge var valget enkelt, - det ble en lærebok for mellomtrinnet i skolen, og så ble det et musikkalbum for voksne der Skippervold reflekterer over Hauges liv, synspunkter og virke i ti nye viser.

I 1809, da Hauge var fengslet i Kristiania, ble han løslatt for å produsere salt. Saltmangelen i landet var stor da engelskmennene hadde blokkert sjøveien mellom Danmark og Norge, og mange sultet. Hauge dro til Ulefoss for å kjøpe jernpanner, og etablerte saltutvinning på Sørlandskysten.

I sang- og musikkåseriet, som er en hyllest til Hauge i forbindelse med feiringa av Hauges 250 års jubile, vil Skippervold fortelle om Hauge som gründer, om hans opprør mot Konventikkelplakaten, hans vandringer i Norge, Hauges kvinnesyn, og hvilken betydning han har hatt i norsk kirkehistorie.

Skippervold vil også fremføre flere av sangene som han har skrevet om Hauge.

 

 

 

Dagens Bibelord
Hva skjer i menigheten?
Søndag 23. januar,
11:00 Gudstjeneste i Holla kirke
Velkommen til gudstjeneste ved Hege Andal Hofsten og Asgeir Sele. Avskjedsgudstjeneste for Hege. Kirkekaffe på Fredheim etter gudstjenesten.
Torsdag 27. januar,
17:00 Møte i menighetsrådet
AVLYST
Søndag 30. januar,
11:00 Gudstjeneste i Holla kirke
Velkommen til gudstjeneste ved Leif Raustøl. Dåp.
Tirsdag 1. februar,
17:15 Holla minigospel i Holla kirke
Velkommen til minigospel!
Onsdag 2. februar,
19:00 Fellesskapskveld på Fredheim
Søndag 6. februar,
11:00 Gudstjeneste i Holla kirke
Velkommen til gudstjeneste ved Tone Anne Hvalen.
Søndag 13. februar,
11:00 Gudstjeneste i Holla kirke
Velkommen til gudstjeneste ved Leif Raustøl.
Tirsdag 15. februar,
17:15 Holla minigospel i Holla kirke
Velkommen til minigospel!
Torsdag 17. februar,
17:00 Møte i menighetsrådet
på Fredheim menighetshus
Søndag 20. februar,
11:00 Gudstjeneste i Helgen kirke
Velkommen til gudstjeneste.
Powered by Cornerstone